Dale of Merchants – UKK

Usein kysytyt kysymykset

Löydät tältä sivulta kaikki usein kysytyt kysymykset koskien Dale of Merchants -pelisarjaa.

Eikö kysymykseesi löydy vastausta? Kysy meiltä Discord-palvelimellamme, lähetä meille sähköpostia tai kirjoita viesti BoardGameGeek-sivustolle ja vastaamme sinulle niin pian kuin mahdollista.


Sisällysluettelo


Yleistä

Täytyykö pinot rakentaa järjestyksessä?

Kyllä. Ensimmäisenä on tehtävä pino numero 1, sitten 2, jonka jälkeen numero 3 ja niin edelleen.

Ovatko passiiviset efektit pakollisia?

Kyllä, jos kortissa ei mainita, että efekti on vapaaehtoinen. Esimerkiksi Cookies-korttia ([macaws] Puna-ara 2) ei koskaan lasketa maksimikorttimäärään nostettaessa uusia kortteja. Tämä tarkoittaa myös, että jokaisella passiivisella Kameleonttikortilla on pakko kopioida kortti, jos mahdollista.

Onko passiivisia efektejä mahdollista yhdistää?

Kyllä kunhan ne tapahtuvat samaan aikaan. Voit esimerkiksi käyttää Accordion- ([squirrels] Liito-orava 5), Stashing Vendor- ([squirrels] Liito-orava 1) ja yhtä junk-korttia [junk] tehdäksesi 8:nnen pinon. Accordion-kortin voi käyttää 6 arvoisena ja Stashing Vendor mahdollistaa junk-korttien [junk] käytön rakentaessasi pinoa.

Jos saan passiivisen kortin uudestaan käteeni samalla vuorolla, voinko käyttää sen efektiä uudestaan?

Kyllä. Et ole velvoitettu pitämään kirjaa siitä, onko jokin tietty kortti ollut kädessäsi jo saman vuoron aikana. Monesti se ei olisi edes mahdollista.

Täytyykö tori täyttää korteilla toimintovaiheessa (action phase), jos korttiefekti poistaa kortteja sieltä?

Ei. Tori täytetään vain joka vuoron päätteeksi (clean-up phase) tai jos jonkin kortin efekti erikseen käskee tehdä niin.

Jos jokin efekti muuttaa kortin arvoa, voinko käyttää uutta arvoa rakennettaessa pinoja kojuun?

Kyllä. Jos kortin arvo muuttuu mistään syystä, sinun on pakko käyttää sen uutta arvoa kaikkien toimintojen kanssa kuten pinojen rakentamisessa tai uusien korttien ostamisessa torilta.

Jos useampi efekti muuttaa kortin arvoa, missä järjestyksessä efektit tulee suorittaa?

Suorita efektit pelaamisjärjestyksessä. Jos sinulla on esimerkiksi arvoltaan 1 oleva kortti ja pelaat Flashy Show -kortin ([macaws] Puna-ara 5) ja sen jälkeen Practical Values -kortin ([penguins] Pingviini 5), kortin arvo muuttuu ensin arvoon 2 ja sitten arvoon 4. Pelaamalla kortit toisin päin kortin arvo on ensimmäisen efektin jälkeen 5 ja toisen jälkeen 6.

Mitä eroa on sanoilla korvata (swap) ja vaihtaa (exchange)?

Jos korvaat (swap) kaksi asiaa, niitä ei tarvitse olla yhtä monta kappaletta. Voit esimerkiksi aina korvata pakkasi poistopinollasi Wily Fellow -kortilla ([raccoons] Pesukarhu 1), vaikka toinen niistä olisi tyhjä.

Jos vaihdat (exchange) kaksi asiaa, niitä täytyy olla yhtä monta kappaletta. Et voi esimerkiksi ottaa yhtään korttia vastustajaltasi Gamble-kortilla ([ocelots] Oselotti 5), jos sinulla ei ole yhtään korttia kädessäsi jäljellä. Suorita efekti maksimäärällä vaihtoja.

Tiimisäännöt

Miten kojunrakennukseen liittyvät efektit toimivat tiimipeleissä?

Pelaajat voivat rakentaa pinoja yhdessä. Tällöin efektit, jotka vaikuttavat korttien arvoihin tai siihen, mitä kortteja voi rakentamisessa voi käyttää, vaikuttavat molempiin pelaajiin.

Esimerkkejä:

  • Flashy Show -kortin ([macaws] Puna-ara 5) korttien arvoa kasvattava arvo vaikuttaa sinun ja tiimikaverisi kortteihin.
  • Sinun tai tiimikaverisi käyttäessä Stashing Vendor -korttia ([squirrels] Liito-orava 1) rakentamiseen saatte molemmat käyttää junk-kortteja [junk].
  • Sinun tai tiimikaverisi käyttäessä Nostalgic Item -korttia ([squirrels] Liito-orava 3) rakentamiseen toinen teistä saa käyttää yhden junk-kortin [junk] tai eläinväkikortin mistä tahansa setistä omasta poistopinostaan.
  • Sinun tai tiimikaverisi käyttäessä Winter is Coming -korttia ([squirrels] Liito-orava 5) rakentamiseen voi välittömästi rakentaa toisen pinon tiimikaverisi kanssa tai ilman.
  • Jos tiimikaverillasi on Snack-kortti ([beavers] Majava 2) aikataulussaan ja rakennatte yhdessä, toinen teistä valitsee kortin marketista ja laittaa sen käteensä.
  • Sinun tai tiimikaverisi käyttäessä Stove-korttia ([penguins] Pingviini 4) rakentamiseen voitte molemmat kuluttaa (spend) efektiä varten.

[traps] Ansakortit (Traps)

Korvaako ansakortit aloituspakkojen junk-kortteja [junk]?

Ei. Ansakortit lisätään jokaisen pelaajan alkupakkaan (10 korttia plus mahdolliset hahmojen erikoiskortit).

[squirrels] Liito-oravat (Hoarding Flying Squirrels)

Voinko ottaa kortteja eri eläinseteistä tai junk-kortin [junk] pistopinostani rakentaessani pinoa Nostalgic Item -kortilla ([squirrels] Liito-orava 3)?

Kyllä. Saat etsiä poistopinostasi yhden kortin rakentamista varten. Pidä huoli, että pinon kokonaisarvo täsmää.

Nostalgic Item -kortin ([squirrels] Liito-orava 3) teksti on päivitetty uudemmissa painoksissa. Hanki päivityspaketti, jos omistat vanhan version.


[ocelots] Oselotit (Lucky Ocelots)

Pelasin Gamble-kortin ([ocelots] Oselotti 5) ja heitin nopalla 3, kun kädessäni on vain 1 kortti. Kuinka monta korttia saan toisen pelaajan kädestä?

Yhden kortin. Kun efektissä pyydetään vaihtamaan kortteja päittäin, vaihda aina yhtä monta korttia molempiin suuntiin.

[chameleons] Kameleontit (Adapting Veiled Chameleons)

Voinko hylätä (throw away) kortin toripakasta Good Old Times -kortilla ([chameleons] Kameleontti 3), jos torin poistopinossa on jo kortteja?

Kyllä. Voit käyttää kortin passiivista kykyä, vaikka torin poistopinossa on jo kortteja. Kortti kopioi toripakan poistopinon päällimmäisen kortin, vaikka hylkäisit (throw away) siihen uuden kortin. Kortin efektin lauseiden järjestys on muutettu uudemmissa painoksissa.

Jos hylkään (throw away) toripakan päällimmäisen kortin Good Old Times -kortilla ([chameleons] Kameleontti 3) ja sekin on Good Old Times, saanko hylätä (throw away) toisen toisen?

Kyllä. Kädessäsi oleva Good Old Times -kortti on nyt tuore kopio torin poistopinon päällimmäisestä Good Old Times -kortista.

[beavers] Majavat (Systematic Eurasian Beavers)

Jos Practice-kortti ([beavers] Majava 5) on pöydällä pelattaessa Acorn- ([squirrels] Liito-orava 4) tai Gift Voucher ([chameleons] Kameleontti 4) -kortin, saanko käytetyn kortin takaisin käteeni?

Et. Practice-kortin efektin vaikutuksen alaisena ovat kaikki tekniikkakortit, jotka laitettaisiin efektin jälkeen poistopinoosi.

Practice-kortin (Majava 5) teksti on päivitetty uudemmissa painoksissa. Hanki päivityspaketti, jos omistat vanhan version.

Jos Overtime-kortti ([beavers] Majava 4) on pöydällä rakentaessani uutta pinoa kojuuni, saanko käyttää rakentamiseen kortteja eri eläinseteistä ja junkkia [junk]?

Et. Overtime-kortti antaa sinun käyttää kortteja poistopinostasi rakennettaessa aivan kuin ne olisivat kädessäsi. Sinun täytyy silti noudattaa muita kojunrakennussääntöjä.

[turtles] Kilpikonnat (Enthusiastic Wood Turtles)

Voinko viimeistellä (Finish) kilpikonnakortin samalla vuorolla kuin pelasin sen?

Kyllä, jos kortissa on bonustoimintoikoni [plus]. Ainoa kilpikonnakortti ilman ikonia on Collector's Desire ([turtles] Kilpikonna 2).